HSP

Jag har i hela mitt liv fått höra att jag är för känslig, och jag har alltid kännt att det är fel på mig eftersom jag känner så starkt och upplever känslor på ett annat sätt än de flesta. I sommras råkade jag komma in på en tjejs blogg  där hon skrev om HSP och jag kände direkt att det stämmde in på mig.
 
HSP betyder "High sensitive person", eller som det kallas på svenska, högkänslighet. HSP är ingen diagnos utan ett personlighetsdrag som innebär att man har föds med ett känsligare nervsystem som gör att man är extra känslig för intryck i sin omgivning. Man reagerar alltså starkare på ljud, miljöer och andra människors handlingar. Högkänsliga personer har inget skyddande filter. Allt de upplever går rakt in. De har ofta låg självkänsla och höga krav på sig själva. HSP-personer känner ofta oro och har en tendens att tänka för mycket. Eftersom det blir för många intryck i nervsystemet av att alltid ha sinnena vidöppna och att analysera allt blir högkänsliga personer lätt utmattade.
 
Tecken på att du är högkänslig:
 
- Du behöver vara ensam mycket
När dina vänner går på krogen för att varva ner väljer du hellre att sitta hemma och återhämta dig. Du kanske vill njuta av musik, en god bok eller bara vila i stillhet utan en massa människor.
 
- Du är extra känslig för kritik
Vad andra människor tycker och tänker är viktigt för dig och du är därför extra känslig för kritik. Eftersom du ofta tar åt dig personligen kan du bli mycket ledsen eller sårad för sådant som andra inte lägger någon vikt vid.
 
- Du grubblar i ditt inre
Att vara rationell och bara gå vidare efter starka händelser är inte ditt sätt. I stället grubblar du, analyserar och låter händelseförloppet spelas upp i ditt inre om och om igen.
 
- Du känner av hur människor mår
Du känner snabbt av en annan människas sinnesstämning och kan på nolltid avgöra om atmosfären i ett rum är harmonisk eller nedstämd. Du behöver inte ens interagera med folk för att tyda olika situationer.
 
- Du påverkas av andras humör
Folk som är arga, stressade eller nervösa får dig att må riktigt dåligt. Deras humör smittar av sig och kan få dig helt ur balans. Detta är ett av skälen till att du ibland behöver dra dig undan.
 
- Du tycker om djupa relationer
Om det är ytligt prat du söker med din partner, make eller vän så är det nog inte rätt med en HSP. Blir samspelet mellan er trist och börjar gå på rutin är det oftast den som är högkänslig som upptäcker det först.
 
- Du märker subtila skillnader i tonfall
Mer än de flesta högkänsliga ser detaljer. Det gäller även detaljer när du möter andra, blickar som flackar, mungipor som dras ned eller syntax i epost och SMS. Högkänsliga påverkas av andra människors sinnesstämning på ett sätt som andra inte gör i lika hög grad.
 
- Du gråter lätt
Oavsett om du är väldigt glad eller om du är ledsen eller om du är arg så gråter du lättare än andra. Det beror på att högkänsliga personer just känner djupare och reagerar därefter.
 
- Du lyssnar gärna om någon behöver prata ut
Högkänsliga personer är ofta överempatiska och bra om du behöver någon att tala med. När du känner smärta eller glädje smittar det av sig på oss HSPs och vi vill inget hellre än att få dig att må bra igen.
 
Det finns såklart massa fler tecken på HSP, men jag har valt ut de tecken som stämmer in mest på mig. Ville mest bara ta upp detta då det säkert finns fler som jag som känner sig annorlunda, men inte vet varför. Att få en förklaring till sina känslor kan hjälpa mycket.
 
 

Tack för idag

 
Stå upp för dej själv, stå för ditt ord
Lita på känslan du bär inombords
Utan kompromiss, vik aldrig av
Livet är en gåva om vi väljer att må bra

I miss you my love

 
Skulle egentligen vara i Göteborg idag och fira min kompis som fyller 30 år. Dock blev jag väldigt sjuk i måndags och fick stanna hemma istället.. Känns väldigt trist att det blev så, men på ett sätt känns det ganska skönt idag. Känner mig väldigt nere och ledsen.. Min älskling Mimmie skulle fyllt 15 år idag, så saknaden är extra stor denna dagen. Den saknaden jag känner för henne är den värsta jag upplevt.. Den ovillkorliga kärleken hon gav mig är nu borta och det har gett mig ett stort tomrum i mitt hjärta.
 
Grattis på din dag mitt älskade lilla hjärta, du är så otroligt saknad <3

Blogglista

1. Har du något smeknamn?

Inah och Iggy.

2. Har du något konstigt du alltid behöver göra?

Sitter ofta och pillar med mitt hår och bryter av kluvna hårtoppar. Ibland sitter jag och klipper av ett hårstrå i taget haha.

3. Andra måsten?

Inte vad jag vet..

4. Några lyxvanor?

Hah! Nej.

5. När ingen ser, vad gör du då?

Sätter på hög musik och dansar haha

6. Vad stör du dig på hos andra?

Jag stör mig på folk som säger en sak och gör en annan, blir vansinnig på sånt. En anledning till att jag helt enkelt inte litar på folk. Actions speak louder than words.

7. Vad är din sämsta sida?

Jag är väldigt svår att lära känna. Och jag är väldigt självkritisk. 

 

8. Vilken sida av sängen sover du på?

Vadå vilken sida, jag sover i mitten haha

9. Vad gillar du för filmer?

Det mesta.. Drama, komedi, thriller, skräck och animerade är väl det jag ser mest på.

10. Gråter du ofta?

Mjo, jag är väldigt känslosam av mig och har lätt för att gråta. På senaste tiden gråter jag ofta för att jag saknar Mimmie..

 
11. Har du något som du ofta säger åt andra att göra men aldrig gör det själv?

 Ingen aning, det gör jag säkert. Kommer inte på något dock.

12. Vad sjunger du när du står i duschen?

Sjunger inte så ofta i duschen..

13. Vad önskar du dig mest just nu?

Åhh.. Finns mycket. Får jag önska mig något orealistiskt skulle jag önska tillbaka Mimmie.. Men annars är det nog några tusen pussar och kramar från världens bästa Mattias som står överst på önskelistan.

14. Vilken maträtt är din favorit?

Har ingen favorit.


Valentine's day

 
Update: Skrev detta inlägget som ett tidsinställt inlägg och några timmar efter att jag skrev detta fick jag nästan 40 graders feber och blev jättedålig.. Så min Alla hjärtans dag kommer tyvärr spenderas i sängen hemma istället. Är jätteledsen att det blev så här eftersom jag hade sett fram emot denna dagen så mycket. Men jag kommer få ha en mysig Alla hjärtans dag till veckan förmodligen istället. Och då kommer det bli precis lika bra som det hade blivit idag! Måste bara sakna pöjken typ en vecka till.. Blööööh.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Ska spendera min Alla hjärtans dag med världens bästa människa, och inget gör mig gladare just nu. Bara hans sällskap kommer göra hela dagen, finns ingen som gör mig så glad och lycklig inombords som denna underbara kille! Hoppas ni också kommer få en bra dag, och kom ihåg att man behöver faktiskt inte ha ett förhållande för att fira Alla hjärtans dag. Det går lika bra att fira dagen med mamma, pappa, en kompis, hunden, you name it.. Det handlar bara om att visa sin uppskattning och kärlek till någon man tycker om helt enklet! Puss och kram, skumbanan!
 
Min älskade Mimmie, min kärlek för dig är fortfarande lika stor och jag saknar dig så jag går sönder.. Glad Alla hjärtans dag älskling, mamma älskar dig förevigt <3

Nån annanRSS 2.0