HSP

Jag har i hela mitt liv fått höra att jag är för känslig, och jag har alltid kännt att det är fel på mig eftersom jag känner så starkt och upplever känslor på ett annat sätt än de flesta. I sommras råkade jag komma in på en tjejs blogg  där hon skrev om HSP och jag kände direkt att det stämmde in på mig.
 
HSP betyder "High sensitive person", eller som det kallas på svenska, högkänslighet. HSP är ingen diagnos utan ett personlighetsdrag som innebär att man har föds med ett känsligare nervsystem som gör att man är extra känslig för intryck i sin omgivning. Man reagerar alltså starkare på ljud, miljöer och andra människors handlingar. Högkänsliga personer har inget skyddande filter. Allt de upplever går rakt in. De har ofta låg självkänsla och höga krav på sig själva. HSP-personer känner ofta oro och har en tendens att tänka för mycket. Eftersom det blir för många intryck i nervsystemet av att alltid ha sinnena vidöppna och att analysera allt blir högkänsliga personer lätt utmattade.
 
Tecken på att du är högkänslig:
 
- Du behöver vara ensam mycket
När dina vänner går på krogen för att varva ner väljer du hellre att sitta hemma och återhämta dig. Du kanske vill njuta av musik, en god bok eller bara vila i stillhet utan en massa människor.
 
- Du är extra känslig för kritik
Vad andra människor tycker och tänker är viktigt för dig och du är därför extra känslig för kritik. Eftersom du ofta tar åt dig personligen kan du bli mycket ledsen eller sårad för sådant som andra inte lägger någon vikt vid.
 
- Du grubblar i ditt inre
Att vara rationell och bara gå vidare efter starka händelser är inte ditt sätt. I stället grubblar du, analyserar och låter händelseförloppet spelas upp i ditt inre om och om igen.
 
- Du känner av hur människor mår
Du känner snabbt av en annan människas sinnesstämning och kan på nolltid avgöra om atmosfären i ett rum är harmonisk eller nedstämd. Du behöver inte ens interagera med folk för att tyda olika situationer.
 
- Du påverkas av andras humör
Folk som är arga, stressade eller nervösa får dig att må riktigt dåligt. Deras humör smittar av sig och kan få dig helt ur balans. Detta är ett av skälen till att du ibland behöver dra dig undan.
 
- Du tycker om djupa relationer
Om det är ytligt prat du söker med din partner, make eller vän så är det nog inte rätt med en HSP. Blir samspelet mellan er trist och börjar gå på rutin är det oftast den som är högkänslig som upptäcker det först.
 
- Du märker subtila skillnader i tonfall
Mer än de flesta högkänsliga ser detaljer. Det gäller även detaljer när du möter andra, blickar som flackar, mungipor som dras ned eller syntax i epost och SMS. Högkänsliga påverkas av andra människors sinnesstämning på ett sätt som andra inte gör i lika hög grad.
 
- Du gråter lätt
Oavsett om du är väldigt glad eller om du är ledsen eller om du är arg så gråter du lättare än andra. Det beror på att högkänsliga personer just känner djupare och reagerar därefter.
 
- Du lyssnar gärna om någon behöver prata ut
Högkänsliga personer är ofta överempatiska och bra om du behöver någon att tala med. När du känner smärta eller glädje smittar det av sig på oss HSPs och vi vill inget hellre än att få dig att må bra igen.
 
Det finns såklart massa fler tecken på HSP, men jag har valt ut de tecken som stämmer in mest på mig. Ville mest bara ta upp detta då det säkert finns fler som jag som känner sig annorlunda, men inte vet varför. Att få en förklaring till sina känslor kan hjälpa mycket.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0